niedziela, 13 marca 2016

Jabłecznik z czekoladowym budyniem


Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Ciasto:
0,5kg mąki
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka cukru pudru
2 jajka 
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu czekoladowego
1l mleka
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
Dowolna ilość jabłek (można pokrojone w kostkę, plastry lub mus)


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia, drugą schłodzić w lodówce.

Na ciasto położyć jabłka.

Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka.

Pozostałą część ciasta pokruszyć na gorący budyń.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w 160°C (termoobieg).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz