niedziela, 20 marca 2016

Kruche babeczki brzoskwiniowe


Składniki:
Około 20-stu babeczek
Przygotowanie:

Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½  szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
Galaretka brzoskwiniowa
1 szkl wrzątku


Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek, dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Babeczki wypełnić brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub kostkę). Zalać ostrożnie stężoną galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz