poniedziałek, 28 marca 2016

Tarta z kremem i borówkami



Składniki:
Forma od  tarty
Przygotowanie:

Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½  szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

Krem:
250 ml mleka
0,5 paczki budyniu śmietankowego
1,5  łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
125 dag masła lub margaryny Kasia/Palma ( temp. pokojowa)

Dodatkowo:
Dżem wiśniowy/czarna porzeczka
Borówki amerykańskie
Galaretka pomarańczowa

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto zwinąć w rulon i przenieść na blaszkę od tarty dociskając do brzegów. Wyłożone ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 25 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzane ciasto posmarować dżemem, potem wyłożyć krem.  

Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Na kremie poukładać borówki. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz