niedziela, 16 października 2016

Ciasto z karmelem i słonecznikiem



Składniki:
Forma: 25x30cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa karmelowa:
puszka masy kajmakowej lub krówkowej
szkl słonecznika
łyżka margaryny

Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
czekolada

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę.

Masa karmelowa:
Margarynę roztopić na patelni, dodać słonecznik i prażyć go cały czas mieszając. Gdy słonecznik będzie już zarumieniony dodać masę karmelową i wymieszać. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Przykryć pozostałym biszkoptem.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt i posypać czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz