poniedziałek, 17 października 2016

Sernik z brzoskwiniami


Składniki:
Forma: 40cm x 25cm

Przygotowanie:
Ciasto:
1 kostka margaryny Palma/Kasia
3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masa serowa:
1 kg sera (wiadereczko)
1/3 roztopionego masła/margaryny
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
2-3 jajka

Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie – puszka
5 białek
¾ szklanki cukru

Ciasto:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.

Brzoskwinie pokroić w paski i położyć na masie serowej.

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i rozłożyć równomiernie na brzoskwiniach.

Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i rozsypać na pianie.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz