Zaskocz rodzinę i znajomych i zamiast chleba na świątecznym stole postaw własnoręcznie zrobione bułeczki z makiem. Smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Wymieszać składniki na rozczyn: 40g drożdży, 300ml ciepłej wody, łyżeczka
cukru.
Do rozczynu dodać: 500g
mąki pszennej, 7 łyżek oleju, szczyptę soli - wymieszać.
Gotowe ciasto położyć na stolnicę
(oprószoną mąką), odrywać po kawałku i formować kulki. Układać na
blaszce. Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk. Zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Po
upływie tego czasu bułeczki posmarować białkiem i posypać makiem (można też
sezamem). Piec w temp. 180 stopni około 15 minut (do zarumienienia).
Z podanego przepisu
wychodzi dość spora ilość bułek - cała blacha z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz