poniedziałek, 11 listopada 2019

Bułeczki z makiem


Zaskocz rodzinę i znajomych i zamiast chleba na świątecznym stole postaw własnoręcznie zrobione bułeczki z makiem. Smaczne i szybkie w przygotowaniu!



Wymieszać składniki na rozczyn: 40g drożdży, 300ml ciepłej wody, łyżeczka cukru.

Do rozczynu dodać: 500g mąki pszennej, 7 łyżek oleju, szczyptę soli - wymieszać.

Gotowe ciasto położyć na stolnicę (oprószoną mąką), odrywać po kawałku i formować kulki. Układać na blaszce. Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk. Zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu bułeczki posmarować białkiem i posypać makiem (można też sezamem). Piec w temp. 180 stopni około 15 minut (do zarumienienia).

Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość bułek - cała blacha z piekarnika.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz