niedziela, 10 listopada 2019

Sernik "Krople rosy" - Ambition na Święta



Składniki:

BEZA:
3 białka
szczypta soli
120 g cukru

KRUCHE CIASTO:
420 g mąki
3 żółtka
250 g miękkiego masła lub margaryny
120 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

MASA SEROWA:
3 jajka
240 g cukru
1 kg sera twarogowego na sernik
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
1 opakowanie cukru wanilinowego
500 ml zimnego mleka  



Wykonanie:

BEZA:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.

KRUCHE CIASTO:
Mąkę z żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym zagnieść. Blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia wylepić ciastem na spodzie i troszkę po bokach.

MASA SEROWA:
Jajka z cukrem, serem, budyniem w proszku, cukrem wanilinowym oraz mlekiem mieszać mikserem .
Przelać masę na spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec  45 minut na termoobiegu w temp 160 stopni. Po upływie tego czasu pianę z białek nałożyć na wierzch sernika, tak aby nie stykała się z krawędzią formy. Piec jeszcze 15 minut, uważając, by beza zbyt mocno się nie zrumieniła. Gdy sernik będzie gotowy postawić go w chłodnym miejscu, najlepiej przy uchylonym oknie, żeby utworzyły się kropelki rosy.

 


   Talerze, półmiski marki Fala firmy AMBITION


 



   


    Serwis kawowy marki Fala firmy AMBITION



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz