Składniki:
BEZA:
3 białka
szczypta soli
120 g cukru
KRUCHE CIASTO:
420 g mąki
3 żółtka
250 g
miękkiego masła lub margaryny
120 g cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 opakowanie
cukru wanilinowego
MASA SEROWA:
3 jajka
240 g cukru
1 kg sera
twarogowego na sernik
2 opakowania
budyniu waniliowego w proszku
1 opakowanie
cukru wanilinowego
500 ml zimnego
mleka
Wykonanie:
BEZA:
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę. Wstawić do lodówki.
KRUCHE CIASTO:
Mąkę
z żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem
wanilinowym zagnieść. Blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia wylepić ciastem
na spodzie i troszkę po bokach.
MASA SEROWA:
Jajka z cukrem,
serem, budyniem w proszku, cukrem wanilinowym oraz mlekiem mieszać
mikserem .
Przelać masę
na spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec 45 minut na
termoobiegu w temp 160 stopni. Po upływie tego czasu pianę z białek
nałożyć na wierzch sernika, tak aby nie stykała się z krawędzią
formy. Piec jeszcze 15 minut, uważając, by beza zbyt mocno się nie
zrumieniła. Gdy sernik będzie gotowy postawić go w chłodnym miejscu, najlepiej przy uchylonym oknie, żeby utworzyły się
kropelki rosy.
Talerze, półmiski marki Fala firmy AMBITION
Serwis kawowy marki Fala firmy AMBITION
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz