SKŁADNIKI:
3/4 kg polędwiczek wieprzowych
masło do smażenia
mąka pszenna
150 ml białego półwytrawnego wina
100 ml śmietany 22%
2 łyżki pokruszonego piernika
3 dag migdałów w płatkach
WYKONANIE:
Polędwiczki kroimy na plastry, rozgniatamy rękoma, doprawiamy pieprzem i oprószamy mąką. Następnie obsmażamy na maśle na złoty kolor. Od czasu do czasu obracając.
Podlewamy winem i odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu około 15 min pod przykryciem.
Kiedy polędwiczki staną się stosunkowo miękkie, wyciągamy je z sosu.
Do sosu dodajemy śmietanę i pokruszony piernik, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Ponownie wrzucamy polędwiczki do sosu i wyciągamy ciepłe bezpośrednio przed podaniem.
Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gotową polędwiczkę na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz