piątek, 8 listopada 2019

Świąteczny makowiec - Ambition na święta

Makowiec na Boże Narodzenie - koniecznie! 
U nas w wersji wilgotnej z jabłkami. 
Znika w mig z talerzy!


 Składniki na formę 23cm x 40cm:
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny
4 jajka
¾  szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki pszennej
(lub 3,5 w zależności od wielkości jajek)

Masa makowa:
1 kostka margaryny 
8 żółtek
¼  szkl cukru
puszka masy makowej 
60 dag startych jabłek (odcisnąć sok)
8 łyżeczek kaszki manny
2,5 łyżeczki proszku
olejek migdałowy

Piana: 

8 białek
¾ szkl cukru

Opcjonalnie:
cukier puder
garść skórki pomarańczy



Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić troszkę ciasta na wierzch.

Masa makowa:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian po łyżce maku i jabłek. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać kaszkę, proszek do pieczenia, olejek (i opcjonalnie skórkę pomarańczy). Masę wyłożyć na ciasto.  

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i poukładać na masie makowej.

Makowiec piec 30-40minut w 160 stopniach. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Makowiec podany na półmisku marki Ambition z kolekcji Fala. 
Czyż nie prezentuje się odświętnie?  

Ambition z dbałością = Święta z dbałością    


Święta z dbałością


1 komentarz: