Makowiec na Boże Narodzenie - koniecznie!
U nas w wersji wilgotnej z jabłkami.
Znika w mig z talerzy!
Składniki na formę 23cm x 40cm:
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny
4 jajka
¾ szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki pszennej
(lub 3,5 w zależności od wielkości jajek)
Masa makowa:
1 kostka margaryny
8 żółtek
¼ szkl cukru
puszka masy makowej
60 dag startych jabłek (odcisnąć sok)
8 łyżeczek kaszki manny
2,5 łyżeczki proszku
olejek migdałowy
Piana:
8 białek
¾ szkl cukru
Opcjonalnie:
cukier puder
garść skórki pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić troszkę ciasta na wierzch.
Masa makowa:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian po łyżce maku i jabłek. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać kaszkę, proszek do pieczenia, olejek (i opcjonalnie skórkę pomarańczy). Masę wyłożyć na ciasto.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i poukładać na masie makowej.
Makowiec piec 30-40minut w 160 stopniach. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Czyż nie prezentuje się odświętnie?
woow pięknie wygląda, ale mi zrobiłas smaku na makowiec
OdpowiedzUsuń