niedziela, 24 listopada 2019

Torcik makowy

Proponuję bardzo smaczny, lekki i prosty w przygotowaniu torcik makowy. 
Wilgotne ciasto makowe, kwaskowatość dżemu porzeczkowego i słodycz kremówki to połączenie idealne. Świąteczny czas to również piękna zastawa, dbałość na talerzu i na stole o każdy szczegół... Oto zawsze dba marka Ambition


Forma: tortownica 24cm

SKŁADNIKI:
Ciasto:
300g mielonego maku
270g cukru
7 jajek
3 łyżki kaszki manny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
brzoskwinie
3/4 szkl wrzątku
1 galaretka pomarańczowa



WYKONANIE:

Ciasto:
Mak sparzyć wrzątkiem, wystudzić i odcisnąć wodę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej. 
Wymieszać delikatnie. Ciasto przelać do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut w 170 stopniach (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty i 2 dolne blaty posmarować dżemem.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. 
Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
 Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. 
Prawie całą bitą śmietaną posmarować blaty makowe. 
Resztę kremówki pozostawić do dekoracji.

Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać stężoną galaretką.











Dzięki marce Ambition i jej kolekcji Fala i Winter udało się uzyskać efekt elegancji, harmonii i piękna. Zapraszam do wypróbowania przepisu oraz do zapoznania się z marką Ambition

Ambition z dbałością = Święta z dbałością    


Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz