Proponuję bardzo smaczny, lekki i prosty w przygotowaniu torcik makowy.
Wilgotne ciasto makowe, kwaskowatość dżemu porzeczkowego i słodycz kremówki to połączenie idealne. Świąteczny czas to również piękna zastawa, dbałość na talerzu i na stole o każdy szczegół... Oto zawsze dba marka Ambition.
Forma: tortownica 24cm
SKŁADNIKI:
Ciasto:
300g mielonego maku
270g cukru
7 jajek
3 łyżki kaszki manny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
brzoskwinie
3/4 szkl wrzątku
1 galaretka pomarańczowa
WYKONANIE:
Ciasto:
Mak sparzyć wrzątkiem, wystudzić i odcisnąć wodę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej.
Wymieszać delikatnie. Ciasto przelać do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut w 170 stopniach (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty i 2 dolne blaty posmarować dżemem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.
Prawie całą bitą śmietaną posmarować blaty makowe.
Resztę kremówki pozostawić do dekoracji.
Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać stężoną galaretką.
Dzięki marce Ambition i jej kolekcji Fala i Winter udało się uzyskać efekt elegancji, harmonii i piękna. Zapraszam do wypróbowania przepisu oraz do zapoznania się z marką Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz