niedziela, 10 listopada 2019

Strucla z makiem - Ambition na Święta



SKŁADNIKI NA 2 KEKSÓWKI:

CIASTO:
42g drożdży (mała kostka)
100 g cukru
500 g mąki pszennej
110 ml letniego mleka
2 jajka
1 op. cukru waniliowego

MASA MAKOWA:
gotowa masa makowa z puszki



WYKONANIE:
Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mąki oraz mleko wymieszać.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut (do wyrośnięcia).

Po upływie tego czasu do rozczynu dodać jajka, pozostały cukier, resztę mąki z cukrem waniliowym i zagniatać. Ciasto wyjąć na stolnicę i zagnieść ręcznie. Włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.

Wnętrze obu keksówek wysmarować margaryną.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i każdą część szybko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt grubości 5 mm i długości równej długości formy. Oba prostokąty ciasta posmarować masą makową (po równo), zwinąć od dłuższego boku i włożyć do przygotowanych keksówek.

Przykryć ściereczkami i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Strucle włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut.
Upieczone strucle można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.





    Komplet kawowy z kolekcji FALA firmy AMBITION

    Talerz z kolekcji FALA firmy AMBITION


    Strucla pokrojona znajduje się w naczyniu Bulionówka Fala / Kubiko 300 ml AMBITION






Strucla została odświętnie podana w zastawie marki Ambition

Wygląda i smakuje obłędnie!  

Ambition z dbałością = Święta z dbałością    


Święta z dbałością


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz