SKŁADNIKI NA 2 KEKSÓWKI:
CIASTO:
42g drożdży (mała kostka)
100 g cukru
500 g mąki pszennej
110 ml letniego mleka
2 jajka
1 op. cukru waniliowego
MASA MAKOWA:
gotowa masa makowa z puszki
WYKONANIE:
Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek
mąki oraz mleko wymieszać.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce
na 15 minut (do wyrośnięcia).
Po upływie tego czasu do rozczynu dodać jajka,
pozostały cukier, resztę mąki z cukrem waniliowym i zagniatać. Ciasto
wyjąć na stolnicę i zagnieść ręcznie. Włożyć do miski oprószonej mąką,
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
do wyrośnięcia.
Wnętrze obu keksówek wysmarować margaryną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i każdą
część szybko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
na prostokąt grubości 5 mm i długości równej długości formy. Oba
prostokąty ciasta posmarować masą makową (po równo), zwinąć od dłuższego
boku i włożyć do przygotowanych keksówek.
Przykryć ściereczkami i ponownie odstawić
do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Strucle włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec
40 minut.
Upieczone strucle można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Talerz z kolekcji FALA firmy AMBITION
Strucla pokrojona znajduje się w naczyniu Bulionówka Fala / Kubiko 300 ml AMBITION
Wygląda i smakuje obłędnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz