Składniki:
Ciasto francuskie - 1 płat
Nadzienie: serek homogenizowany waniliowy, dżem porzeczkowy
Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów.
Połowę każdego kwadratu posmarować serkiem, na to nałożyć dżem.
Na drugiej połowie zrobić 3-4 nacięcia.
Kwadraty skleić w prostokąty (nacięcia pozostawić na górze).
Brzegi ciasteczek docisnąć widelcem.
Ciastka przełożyć na blaszkę.
Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.
Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia.
Słodycz ciasta francuskiego i serka waniliowego przełamuje kwaskowata nuta dżemu porzeczkowego - połączenie idealne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz