Składniki:
Ciasto francuskie - 1 płat
Nadzienie: Ser półtłusty - ok. 150g, 1 żółtko, cukier wanilinowy, brzoskwinie
Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)
Wykonanie rożków:
Ciasto francuskie przekroić na 6 kwadratów.
Ser, cukier wanilinowy, żółto wymieszać widelcem.
Brzoskwinie pociąć w paski.
W jednym rogu każdego kwadratu położyć trochę sera, na to 3 plasterki brzoskwiń.
W drugiej części kwadratu zrobić 3 nacięcia.
Kwadraty skleić w trójkąty (nacięcia pozostawić na górze).
Brzegi trójkątów docisnąć widelcem.
Rożki przełożyć na blaszkę. Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.
Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz