Składniki na pierniczki:
½ kg mąki tortowej
¼ kostki masła
½ szkl cukru
250g miodu płynnego
2 żółtka
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie pierników:
2 łyżki cukru skrystalizować, dodać 30ml gorącej wody, masło, miód, resztę cukru – zagotować i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę, sodę i śmietanę.
Talerz z kolekcji Fala marki Ambition - www.ambition.pl
Składniki na lukier:
białko + 1szkl cukru pudru
Wykonanie lukru:
Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za gęsty, odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i ewentualnie zabarwić barwnikami.
Pierniki idealnie prezentują się na talerzu Fala marki Ambition
Ambition z dbałością = Święta z dbałością
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz