środa, 20 listopada 2019

Świąteczny sernik z pianką makową


SKŁADNIKI:

Ciasto:
1 kostka margaryny

3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masa serowa:

1 kg sera (wiaderko na sernik)
1/3 roztopionej margaryny
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru pudru
3 jajka

Pianka:

5 białek
5 łyżek suchego maku
¾ szklanki cukru

Opcjonalnie:
brzoskwinie
cukier puder/lukier


Wymiary formy: 40cm x 25cm

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić rękoma. 
Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto. 
W opcji z brzoskwiniami można je pokroić na paski i pookładać na masie serowej.

Piana:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać mak i zamieszać łyżką - rozłożyć równomiernie na masie serowej.

Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub poskubać na pianie.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz