SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1 kg sera (wiaderko na sernik)
1/3 roztopionej margaryny
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
Pianka:
5 białek
5 łyżek suchego maku
¾ szklanki cukru
Opcjonalnie:
brzoskwinie
cukier puder/lukier
Wymiary formy: 40cm x 25cm
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić rękoma.
Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.
W opcji z brzoskwiniami można je pokroić na paski i pookładać na masie serowej.
Piana:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać mak i zamieszać łyżką - rozłożyć równomiernie na masie serowej.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub poskubać na pianie.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz