poniedziałek, 18 listopada 2019

Sernik z brzoskwiniami



SKŁADNIKI

Ciasto:
1 kostka margaryny

3 szkl mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masa serowa:

1 kg sera (wiadereczko)
1/3 roztopionego masła/margaryny
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
2-3 jajka

Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie – puszka
5 białek
¾ szklanki cukru

BLASZKA: 40cm x 25cm



WYKONANIE:

Ciasto:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować i położyć na ciasto.

Brzoskwinie pokroić w paski i położyć na masie serowej.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i rozłożyć równomiernie na brzoskwiniach.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i rozsypać na pianie.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut, potem kolejne 10 minut tylko na spód.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz