poniedziałek, 8 lutego 2016

Mini kopczyki kreta



Składniki na 24 sztuki:

Przygotowanie:
Babeczki:
310 g mąki
240 g cukru
120 g kakao
2 jajka
300ml kefiru
150ml mleka
150ml szkl oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Bita śmietanai:
1 litr kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
½  literatki wrzątku

Dodatkowo:
truskawki/banany
czekolada
Wykonanie babeczek:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, kefir, mleko i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto  przekładamy do foremek  na muffinki, wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C.

Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Można dodać również startą na drobnych oczkach czekoladę.
Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki lub kawałek banana,  na to kremówkę i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Do kremówki można też dodać galaretkę lub masę malinową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz