poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Torcik z bitą śmietaną


Składniki:
Forma: tortownica
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:
1 litr kremówki 36%
4 czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku
3-4 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)

Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy
Owoce 
kakao (opcjonalnie)

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać do tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć 2 części.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.

Warstwy: 
1. dżem porzeczkowy, kremówka
2. kremówka, maliny

Przed podaniem można oprószyć ciemnym kakao.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz