Składniki:
Forma: tortownica
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
1 litr kremówki 36%
4 czubate łyżeczki żelatyny
pół literatki wrzątku
3-4 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)
Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy
Owoce kakao (opcjonalnie) |
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę
mieszać. Ciasto wlać do tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok.
25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć 2 części.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać
wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem
pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach.
Warstwy:
1. dżem porzeczkowy, kremówka 2. kremówka, maliny Przed podaniem można oprószyć ciemnym kakao. |
poniedziałek, 28 sierpnia 2017
Torcik z bitą śmietaną
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz