wtorek, 12 listopada 2019

Francuskie ciasteczka z waniliowo-porzeczkowe


Składniki:
Ciasto francuskie - 1 płat
Nadzienie: serek homogenizowany waniliowy, dżem porzeczkowy
Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. 
Połowę każdego kwadratu posmarować serkiem, na to nałożyć dżem. 
Na drugiej połowie zrobić 3-4 nacięcia. 
Kwadraty skleić w prostokąty (nacięcia pozostawić na górze). 
Brzegi ciasteczek docisnąć widelcem.
Ciastka przełożyć na blaszkę. 
Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.

Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia. 

Słodycz ciasta francuskiego i serka waniliowego przełamuje kwaskowata nuta dżemu porzeczkowego - połączenie idealne!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz