poniedziałek, 6 marca 2017

"Chlebek" z suszonymi pomidorkami i serkiem Apetina



Składniki na 2 duże porcje:

płat ciasta francuskiego
suszone pomidory na słońcu
suszone pomidory w oleju z ziołami
serek Apetina Pesto i Rukola
2 piesi z kurczaka
sałata lodowa lub mix sałat
jogurt naturalny
mak, sezam do posypania
białko

 

Wykonanie:
Ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty.
Piersi z kurczaka przecinamy tworząc sakiewkę.
Wnętrze mięska grubo smarujemy serkiem, układamy 2 warstwy pomidorków.

Zamykamy sakiewkę i układamy na cieście francuskim - nadziana pierś musi się znaleźć po środku, boki ciasta nacinamy i zaplatamy tworząc mumię ;).

Białkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta, na koniec posypujemy makiem lub sezamem.

Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Upieczony "chlebek" najlepiej smakuje na ciepło.

Jogurt naturalny mieszamy z serkiem i doprawiamy wedle uznania.
Podajemy go wraz z sałatką jako dodatek.










4 komentarze: