SKŁADNIKI:
100g kaszy bulgur
300g kapusty kiszonej
40 g suszonych grzybów
2 łyżki żurawiny suszonej
2 małe cebule
ząbek czosnku
2 goździki
liść laurowy
4 ziela angielskie
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
masło
WYKONANIE:
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc) i ugotować
je w tej samej wodzie do miękkości.
Grzyby odcedzić, a w tej samej wodzie ugotować do
miękkości kiszoną kapustę z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem.
(Gdy
wody będzie za mało, dolać, aż całość będzie przykryta).
Miękką kapustę odcedzić, wymieszać z grzybami i posiekać
nożem.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
Kaszę bulgur ugotować wg informacji na opakowaniu.
Połączyć ze sobą: kaszę, grzyby, kapustę, żurawinę, czosnek
i cebulę.
Doprawić solą pieprzem i majerankiem.
Całość zblendować i napełniać masą foremki.
Piec w temp. 170 stopni około 30 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz