czwartek, 28 listopada 2019

Polędwica w winie - w ustach się rozpłynie!


SKŁADNIKI:
3/4 kg polędwiczek wieprzowych
masło do smażenia
mąka pszenna
150 ml białego półwytrawnego wina
100 ml śmietany 22%
2 łyżki pokruszonego piernika
3 dag migdałów w płatkach


WYKONANIE:
Polędwiczki kroimy na plastry, rozgniatamy rękoma, doprawiamy pieprzem i oprószamy mąką. Następnie obsmażamy na maśle na złoty kolor. Od czasu do czasu obracając. 
Podlewamy winem i odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu około 15 min pod przykryciem. 
Kiedy polędwiczki staną się stosunkowo miękkie, wyciągamy je z sosu. 
Do sosu dodajemy śmietanę i pokruszony piernik, mieszamy i chwilę podgrzewamy. 
Ponownie wrzucamy polędwiczki do sosu i wyciągamy ciepłe bezpośrednio przed podaniem. 
Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gotową polędwiczkę na talerzu.









Marka Ambition zadbała o piękny wystrój świątecznego stołu 
- talerze z kolekcji Fala, miseczka Salsa, sztućce Napoli. 
Ambition z dbałością = Święta z dbałością    

Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz