sobota, 30 listopada 2019

Tulipan w schabiku


SKŁADNIKI:
około 1kg schabu (gruby i krótki)

PRZYPRAWY DO NATARCIA SCHABU:
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki tymianku suszonego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru suszonego
1/3 łyżeczki ostrej papryki

FARSZ DO NADZIENIA SCHABU:
jabłko - starte na tarce
szklanka orzechów włoskich - pokrojone drobno
garść liści natki pietruszki - pokrojona drobno 
mała cebula - pokrojona drobno
jajko surowe
30 ml mleka
4 czubate łyżeczki bułki tartej
sól, pieprz czarny do smaku

DODATKOWO:
olej rzepakowy
pół szklanki wody
nić kuchenna lub sznurek
naczynie żaroodporne


WYKONANIE:
W schabie zrobić 3 głębokie nacięcia: 1 na środku i 2 pod skosem na bokach.
Wymieszać ze sobą przyprawy i dokładnie natrzeć schab.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą.
Farsz włożyć w nacięcia schabu.
Schab obwiązać luźno nicią kuchenną lub sznurkiem.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i włożyć schab.
Wierzch schabu skropić odrobią oleju.
Piec w temp 200 stopni około 15 min.
Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni. 
Wlać wodę do naczynia i piec jeszcze około 45 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć sznurki.

Schabik smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz