wtorek, 29 września 2015

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

 


Składniki:
Forma: 40cm x 25cm

Przygotowanie:
Ciasto:
1 kostka miękkiego masła lub margaryny Kasia/Palma (200g)
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej

Masa serowa:
1 kg sera President (wiadereczko)
0,5 kostki miękkiego masła lub
margaryny Kasia/Palma(100g)
2-3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
1 szklanka cukru
3 jajka

Piana:
6 białek
¾ szklanki cukru


Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie


Na wierzch:
Cukier puder, lukier lub
rozpuszczona czekolada


Ciasto:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić z nich rękoma ładne, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem, później dodać miękkie masło cały czas miksując. Następnie do masy dodać budyń w proszku i stopniowo dodawać twaróg i cały czas ucierać do uzyskania gładkiej masy.

Piana:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Brzoskwinie pokroić w niewielką kostkę.


Sposób wykonania całości:
Pierwszą część ciasta wyjąć z zamrażarki i przy pomocy tarki lub po prostu odrywając kawałeczek po kawałku pokrywać dno przygotowanej blachy. Następnie wyłożyć masę serową, na którą rozrzucić pokrojone brzoskwinie. Później całość równomiernie pokryć pianą i na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 60 minut bez termoobiegu. 

(Ja piekę 45 minut, potem przykrywam sernik folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut, gorący wyciągam z piekarnika.)







 Inspiracja ze strony: http://budujsmak.blogspot.com/2013/04/sernik-z-brzoskwiniami-ten-znakomity.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz