Składniki:
|
Przygotowanie:
|
½ kg mąki tortowej
¼ kostki masła
½ szkl cukru
250g miodu płynnego
2 żółtka
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
Lukier
1.
Wersja:
białko + 1szkl cukru pudru, ewentualnie barwnik spożywczy
2.
Cukier
puder + gorąca woda
Orzechy, rodzynki,
posypki do dekoracji
|
2 łyżki
cukru skrystalizować, dodać 30ml gorącej wody, masło, miód, resztę cukru –
zagotować i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę, sodę
i śmietanę.
Piec w
temperaturze 180ºC przez około 7-8 minut (bez termoobiegu). Studzić na
kratce. Dowolnie udekorować.
Lukier
1. Wersja
Białko
ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie
jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za
gęsty, odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić
barwnikami.
Lukier
1. Wersja
Wlać
do miseczki odrobinę wrzątku i dodawać cukier puder, mieszać, aż masa będzie
gęsta.
|
piątek, 6 stycznia 2017
Mięciutkie pierniczki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz