piątek, 6 stycznia 2017

Mięciutkie pierniczki



Składniki:

Przygotowanie:
½ kg mąki tortowej
¼ kostki masła
½ szkl cukru
250g miodu płynnego
2 żółtka
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany

Lukier
     1.   Wersja: białko + 1szkl cukru pudru, ewentualnie barwnik spożywczy
      2.    Cukier puder + gorąca woda

Orzechy, rodzynki, posypki do dekoracji
2 łyżki cukru skrystalizować, dodać 30ml gorącej wody, masło, miód, resztę cukru – zagotować i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę, sodę i śmietanę.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 7-8 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Lukier 1. Wersja
Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za gęsty, odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

Lukier 1. Wersja
Wlać do miseczki odrobinę wrzątku i dodawać cukier puder, mieszać, aż masa będzie gęsta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz