niedziela, 29 stycznia 2017

Delicja




Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
3 jajka
½  szkl cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mąki

Galaretka:
3 galaretki wiśniowe
4,5 szkl wrzątku

Krem:
0,5l mleka
1 paczka budyniu śmietankowego
2  łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
250 dag margaryny Kasia/Palma  (temp. pokojowa)

Dodatkowo:
Delicje

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać ocet i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Galaretka:
Przygotować galaretki.

Krem:
Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt.

Wykonanie całości:
Na kremie poukładać delicje i zalać ostrożnie tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz