Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
3 jajka
½ szkl cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szkl mąki
Galaretka:
3 galaretki wiśniowe
4,5 szkl wrzątku
Krem:
0,5l mleka
1 paczka budyniu śmietankowego
2
łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
250 dag margaryny Kasia/Palma
(temp. pokojowa)
Dodatkowo:
Delicje
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać ocet i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i
mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Galaretka:
Przygotować galaretki.
Krem:
Prawie
całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać
budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie
powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i
miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć
na biszkopt.
Wykonanie całości:
Na kremie poukładać delicje i zalać ostrożnie tężejącą
galaretką. Schłodzić w lodówce.
|
niedziela, 29 stycznia 2017
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz