sobota, 23 grudnia 2017

Mięciutkie pierniczki

 

Składniki na pierniki: 
½ kg mąki tortowej
¼ kostki masła
½ szkl cukru
250g miodu płynnego
2 żółtka
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
2 łyżki cukru skrystalizować, dodać 30ml gorącej wody, masło, miód, resztę cukru – zagotować i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, przyprawę, sodę i śmietanę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7-8 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Lukier z białek
białko + 1szkl cukru pudru, ewentualnie barwnik spożywczy
Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukier puder, jeśli za gęsty, odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.


Lukier z cukru pudru
cukier puder + gorąca woda
Wlać do miseczki odrobinę wrzątku i dodawać cukier puder, mieszać, aż masa będzie gęsta.

 




 




















































 





 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz