Składniki:
Forma: 25cm
x 34cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½ szkl cukru
¾ szkl
kakao
3 jaja
1 szkl
mleka
½ szkl
oleju
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
¾
łyżeczki sody
¾
łyżeczki soli
Cukier
waniliowy
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 30-36%
¼
literatki cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
40ml wrzątku
40g cappuccino orzechowego
Dodatkowo:
Czekolada
do posypania
Dżem z czarnych
porzeczek
|
Wszystkie składniki na biszkopt
wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).
Po ostudzeniu przeciąć na pół.
1 część biszkoptu posmarować
dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).
Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem,
wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Po
koniec ubijania dodać cappuccino, delikatnie wymieszać. Do ubitej kremówki
dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą masę
wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na
wierzch biszkoptu położyć resztę masy. Ciasto posypać startą czekoladą. Schłodzić
w lodówce.
.
|
czwartek, 12 listopada 2015
Czoko
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz