czwartek, 12 listopada 2015

Czoko



Składniki:
Forma: 25cm x 34cm

Przygotowanie:
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
Cukier waniliowy

Bita śmietana: 
0,5 litra kremówki 30-36%
¼ literatki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
40ml wrzątku
40g cappuccino orzechowego

Dodatkowo:
Czekolada do posypania
Dżem z czarnych porzeczek 
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Po ostudzeniu przeciąć na pół.
1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).

Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Po koniec ubijania dodać cappuccino, delikatnie wymieszać. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą masę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch biszkoptu położyć resztę masy. Ciasto posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz