niedziela, 8 listopada 2015

Puchatek



Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:
Ciasto:
¾ kostki margaryny
4 żółtka
40dag maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl cukru pudru
190g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (6 łyżek)

Piana:
4 białka
½ szkl cukru pudru

Masa budyniowa:
Paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 szkl mleka
2 łyżki cukru
250g margaryny Kasia

Dodatkowo:
słoiczek powideł (300g)
350g pokrojonych orzechów włoskich

Polewa:
pół tabliczki czekolady
łyżka wody
łyżka mleka
łyżeczka margaryny Kasia
Ciasto:
Mikserem ucierać: żółtka, margarynę i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Na koniec dodać śmietanę/jogurt - wymieszać.

Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na 2 blaszki posmarowane margaryną. Ciasta posmarować powidłami.

Piana:
Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i wymieszać. Pianę wyłożyć na powidła. Na pianę porozrzucać orzechy. Piec w temp 160 stopni około 25 minut każdy z placków.

Warstwy pieczone: ciasto-powidła-piana-orzechy x 2

Gdy ciasto będzie chłodne, przygotować masę budyniową.

Masa  budyniowa:
Ugotować budyń, do gotującego się budyniu, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Ciasto zalać gorącym budyniem. Przykryć drugą warstwą ciasta. Schłodzić w lodówce.

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na Puchatka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz