niedziela, 12 marca 2017

Bakaliowe serduszka z czekoladą


Połączenie suszonych i świeżych owoców, nasion, bakalii i czekolady... 


Serduszka :
musli
suszone banany
suszona żurawina
pestki dyni
słonecznik łuskany
rodzynki
orzeszki ziemne
czekolada mleczna lub gorzka


Wykonanie serduszek:
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, resztę składników łączymy z czekoladą, mieszamy i jeśli otrzymamy zwartą masę, przekładamy ją do foremek, mocno dociskając. Serduszka schładzamy w lodówce. Gotowe serduszka dowolnie dekorujemy bakaliami lub owocami.



Czekoladowa miseczka: 
mleczna czekolada
biała czekolada
owoce: winogrono ciemne, jasne
suszona żurawina
suszone banany
suszone morele

Wykonanie czekoladowej miseczki:

Roztapiamy oddzielnie czekolady w kąpieli wodnej. 
Balon pompujemy i kładziemy na miseczkę. 
Płynną czekoladę wlewamy na górę balona. 
Raz mleczną, raz jasną, według upodobań. 
Kiedy czekolada ostygnie, ostrożnie przekłuwamy balon. 
Gotową miseczkę napełniamy owocami i bakaliami.














 

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tymi miseczkami, a te ciasteczka muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste przepisy, w dodatku Twoja propozycja jest bardzo pożywna. Ja bardzo często piekę ciasteczka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i jest to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią w kuchni spędzać zbyt dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń