czwartek, 15 września 2016

Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką



Składniki:
Forma: 25x37cm
Przygotowanie:

Spód:
4 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru 
2 jajka 
2 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
1l mleka
2 łyżki cukru

Kruszonka:
20 dag cukru
20 dag masła
40 dag mąki

Dodatkowo:
śliwki

Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę  wyłożoną pergaminem.

Ugotować budyń i gorący wyłożyć na ciasto.

Połówki śliwek wyłożyć na budyń.

Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami).

Piec ok. 60 min. w 170°C








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz