sobota, 17 września 2016

Muffinki z waniliowym budyniem




Składniki na 12 sztuk:

Przygotowanie:
Ciasto na muffinki:
300g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru
2 jajka
170 ml mleka
120 ml oleju

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy 
300 ml mleka
2 łyżki cukru

Polewa:
Pół tabliczki czekolady
2 łyżki mleka lub wody

Ugotować budyń i lekko ostudzić. 

Połączyć ze sobą w jednej misce składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Wymieszać je ręką. Dodać składniki suche do składników mokrych i wymieszać je delikatnie ręką.

Wyłożyć blaszkę do muffinek papilotkami lub papierowymi tulipankami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, na to łyżkę budyniu i przykryć je pozostałym ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 25 minut (termoobieg) w 160 stopniach.

Czekoladę i mleko delikatnie podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polewą udekorować babeczki.





Inspiracja z blogu: http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/muffinki-z-budyniem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz