Składniki
na 12 sztuk:
|
Przygotowanie:
|
Ciasto na muffinki:
300g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do
pieczenia
150g cukru
2 jajka
170 ml mleka
120 ml oleju
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
2 łyżki cukru
Polewa:
Pół tabliczki czekolady
2 łyżki mleka lub wody
|
Ugotować budyń i lekko
ostudzić.
Połączyć ze sobą w jednej misce
składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Wymieszać je ręką. Dodać
składniki suche do składników mokrych i wymieszać je delikatnie ręką.
Wyłożyć blaszkę do muffinek
papilotkami lub papierowymi tulipankami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę
ciasta, na to łyżkę budyniu i przykryć je pozostałym ciastem. Piec w dobrze
nagrzanym piekarniku około 25 minut (termoobieg) w 160 stopniach.
Czekoladę i mleko delikatnie
podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polewą udekorować babeczki.
|
Inspiracja z blogu: http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/muffinki-z-budyniem.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz