piątek, 16 września 2016

Biskwit z bitą śmietaną i owocami



Składniki:
około 10 sztuk

Przygotowanie:
Ciasto:
6  jajek
100 g cukru
100 g mąki pszennej

Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)

Dodatkowo:
Cukier puder
Owoce

Ciasto:
Białka ubić, dodać etapami cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę mieszać. Na pergaminie tworzyć kółka (wielkości małego talerzyka) i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5 minut w 2200.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.

Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i wypełniać nią biskwity. Na kremówkę ułożyć owoce i złożyć omlety. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz