Składniki:
Około 25
sztuk
|
Przygotowanie:
|
2 szklanki płatków
owsianych (ok.300g)
0,5 szklanki mąki (100g) 0,5 szklanki cukru 125g margaryny lub masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) czekolada |
Margarynę stopić w
rondelku i ostudzić.
Do
miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i
słonecznik.
Margaryną
polać składniki w misce, dodać jajka i wymieszać rękoma.
Z
ciasta formować kulki (wielkość wg upodobań, np. nieco większe od orzecha włoskiego)
i spłaszczać je, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm.
Podczas
formowania kulek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, ponieważ ciasto lepi
się do dłoni.
Ciasteczka
układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach.
Piec
w 180stopniach przez około 20-25 minut, aż ciasteczka zrumienią się od
spodu.
Po upieczeniu posmarować roztopioną czekoladą. |
niedziela, 5 lutego 2017
Ciasteczka owsiane z czekoladą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz