niedziela, 5 lutego 2017

Ciasto z agrestem



Składniki:
Forma: 25cm x 34cm

Przygotowanie:
Ciasto:
3 szkl mąki
5 łyżek cukru
250g margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Piana: 
5 białek
¾ szkl cukru
2 paczki budyniu śmietankowego (każdy na ½ l)

Dodatkowo:
agrest 

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. 1/5 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozłożyć na blaszkę (na spodzie położyć papier do pieczenia). Poukładać agrest.

Piana
Ubić pianę z białek, dodać cukier i miksować, na koniec wsypać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać mikserem. Pianę położyć na owoce.

Pozostałą część ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Piec w temp. 160 stopni około 50 minut (termoobieg).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz