niedziela, 26 lutego 2017

Serdudzko z sokiem



Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać na blaszkę w kształcie serca wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. 

Masa budyniowa
900ml Soku Hortex Pomarańcza Brzoskwinia
2 budynie śmietankowe
1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się soku. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia. 

Kremówka:
0,5 litra kremówki 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru  
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.  

Warstwy:
połowa biszkoptu -  3/4 ciepłej masy budyniowej (przed nałożeniem kremówki ostudzić) - 3/4 kremówki - połowa biszkoptu - 1/4 masy budyniowej - 1/4 masy kremówki (udekorować serduszko).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz