Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka
cukru
3
opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Całe
jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blaszkę w
kształcie serca wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700
ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć
na połowę.
Masa
budyniowa
900ml Soku
Hortex
Pomarańcza Brzoskwinia
2 budynie
śmietankowe
1
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Gotujemy
budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie
mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się soku. Cały czas mieszamy, a
gdy budyń będzie gęsty, ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w
proszku i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Kremówka:
0,5 litra
kremówki 36%
1,5
łyżeczki żelatyny
¼
literatki wrzątku
1 lub 2
łyżki cukru pudru
Żelatynę
zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać
cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.
Warstwy:
połowa
biszkoptu - 3/4 ciepłej masy budyniowej (przed nałożeniem kremówki
ostudzić) - 3/4 kremówki - połowa biszkoptu - 1/4 masy budyniowej - 1/4 masy
kremówki (udekorować serduszko).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz