Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę i posmarować dżemem.
Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1-2 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Gotową kremówkę wyłożyć na biszkopt. Poukładać pokrojone wafelki Lusette. Przykryć drugim ciastem.
Polewa.
Tabliczka
mlecznej czekolady
2
łyżki wody
2
łyżki mleka
¼
kostki margaryny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Obowiązkowo:
Wafelki Lusette
Wiśnie z frużeliną
Dżem wiśniowy lub porzeczkowy
Ciasto po pokrojeniu na kawałki, bezpośrednio przed podaniem dekorujemy wisienką i wafelkiem Lusette!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz