sobota, 25 lutego 2017

Wuzetka Lusette




Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę i posmarować dżemem.


Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1-2 łyżki cukru pudru

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Gotową kremówkę wyłożyć na biszkopt. Poukładać pokrojone wafelki Lusette. Przykryć drugim ciastem.

Polewa.
Tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Obowiązkowo:
Wafelki Lusette
Wiśnie z frużeliną
Dżem wiśniowy lub porzeczkowy 

Ciasto po pokrojeniu na kawałki, bezpośrednio przed podaniem dekorujemy wisienką i wafelkiem Lusette!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz