niedziela, 19 lutego 2017

Nadziana babeczka


 
Składniki na babeczki (około 18 sztuk):

1szkl białek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl maku suchego
125g margaryny lub masła

Wykonanie babeczek:
Roztopić margarynę i ostudzić. Ubić pianę, do ubitej dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Do piany przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać mak i wymieszać, na końcu wlać margarynę i miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremek od muffinek (posmarować je margaryną i oblepić i bułką tartą). Piec około 15-20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.


Krem
Można użyć dowolnego kremu do tortów lub zamiast kremu ubić kremówkę. Ja wykorzystałam krem karpatkowy.

Przepis na krem karpatkowy
1/2 l mleka,
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemn
2 opakowania cukru waniliowego
250g masła
Ugotować, jak budyń. Chłodną masę utrzeć z masłem. Gotowe!


Frużelina wiśniowa.
Użyć gotowej frużeliny lub przygotować ją samemu.

Przepis na frużelinę
250g wiśni
łyżeczka żelatyny
cukier do smaku
łyżeczka mąki ziemniaczanej - rozpuszczona w łyżce wody
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. W garnuszku podgrzać wiśnie i cukier, po rozpuszczeniu cukru, wsypać mąkę z wodą - zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę dodać do owoców, pogrzać i wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie można zgotować). Jeśli frużelina uzyska konsystencję żelu - jest gotowa.


Dodatkowo:
Wafelki

Babeczki dowolnie dekorujemy, wycinamy, kroimy... Moje propozycje przedstawiam na zdjęciach. Pycha!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz