niedziela, 28 kwietnia 2019

Tęczowy schabik pod chmurką

Najwyższa pora przygotować coś innego... Danie, które łączy w sobie różne smaki, które cieszy oko domowników i zaproszonych gości, które można kosztować samo, jak i w towarzystwie chlebka, ziemniaków, sałatek... Czy na ciepło, czy na zimno, w każdej formie jest odpowiednie i równie smaczne! Wyjątkowy charakter i wyrazistość smaku podkreśla tutaj na pewno ukryty zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pomidorowy koncentrat Pudliszki.



Składniki do nadzienia:
kawałek schabu
kilka suszonych pomidorków w zalewie
żółty ser typu gouda 
kilka ząbków czosnku
orzeszki pini
natka pietruszki

Składniki do marynaty:
olej, pieprz ziołowy, sól, tymianek (lub inne ulubione)

Składniki na chmurkę:
pietruszka korzeń, odrobina masła i mleka, koncentrat pomidorowy Pudliszki

Składniki do dekoracji:
świeża bazylia, orzeszki pini (wg upodobań)



Przygotowanie schabu:
Schab nacinamy wzdłuż w 3 miejscach. 
Nacięcia smarujemy koncentratem Pudliszki
Do zewnętrznych 2 nacięć wkładamy kawałki sera, pokrojony czosnek i natkę pietruszki.
Do środkowego nacięcia wciskamy orzeszki pini i suszone pomidorki.
Całość obwiązujemy nicią kuchenną i nacieramy marynatą. 
Schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie chmurki:
Pietruszkę drobno kroimy i szklimy na maśle, dodajemy mleko i dusimy, aż pietruszka będzie miękka. Całość blendujemy. Po upływie 50 min, jak schab będzie już prawie gotowy, usuwamy nić, wykładamy na schab farsz z pietruszki, smarujemy koncentratem Pudliszki i pieczemy jeszcze około 15 min, do zarumienienia się chmurki.

Pyyycha!







Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz