poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Schabik nadziany farszem cukiniowo-serowym

Szukacie pomysłu na ciekawie prezentujące się danie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne? 
Ma smakować i na ciepło i na zimno? Chcecie kogoś nim zaskoczyć? 
Moja propozycja to SCHABIK FASZEROWANY CUKINIĄ I SEREM!
Połączenie cukinii, żółtego sera z koncentratem pomidorowym Pudliszki = uczta dla podniebienia!



Składniki:
kawałek schabu
mała cukinia
jajko
żółty ser typu gouda 
2 ząbki czosnku
kilka łyżeczek koncentratu Pudliszki
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia (wg waszych upodobań)

Wykonanie:
Schab nacinamy wzdłuż w 4 miejscach. 
Nacięcia smarujemy koncentratem Pudliszki. 
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Ser także ścieramy na grubych oczkach tarki.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Do cukinii dodajemy jajko, ser, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy i wszystko mieszamy.
Połową farszu wypełniamy nacięcia w mięsie. 
Obwiązujemy nicią kuchenną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie usuwamy nić, wierzch schabu obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze około pół godziny.

Gotowe! Można zajadać!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz