sobota, 17 września 2016

Rolada śmietanowa


Składniki:

Przygotowanie:
Ciasto:
5  jajek
90 g cukru
90 g mąki pszennej

Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1 lub 2 łyżki cukru pudru
(w zależności od upodobań)

Dodatkowo:
Cukier puder
Owoce

Ciasto:
Białka ubić, dodać etapami cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę mieszać. Ciasto wylać na dużą blachę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5-10 minut w 2200. Gotowe ciasto przełożyć na ściereczkę i zawinąć.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą ilość ubitej śmietany wyłożyć na roladę. Na jednym boku rolady poukładać brzoskwinie pokrojone w paski i całość zwinąć. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem,  udekorować owocami.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz