Składniki:
Forma:
23cm x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½ szkl cukru
¾ szkl
kakao
3 jaja
1 szkl
mleka
½ szkl
oleju
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
¾
łyżeczki sody
¾
łyżeczki soli
Cukier
waniliowy
Dżem
z czarnych porzeczek
Bita śmietana:
1 litr kremówki 30%
Pół
literatki cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny
Pół literatki wrzątku
Polewa:
Tabliczka
mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki
wody
2 łyżki
mleka
¼ kostki
margaryny
|
Wszystkie składniki na biszkopt
wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).
Po ostudzeniu przeciąć na pół.
1 część biszkoptu posmarować
dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).
Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem,
wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do
ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.
Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą
częścią biszkoptu. Schłodzić w lodówce.
Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko
podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na
biszkopt.
Gotowe ciasto włożyć do
lodówki.
Przed podaniem, kawałki ciastka
udekorować bitą śmietaną.
|
czwartek, 15 września 2016
Wuzetka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz