czwartek, 15 września 2016

Wuzetka


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm

Przygotowanie:
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
Cukier waniliowy

Dżem z czarnych porzeczek

Bita śmietana: 
1 litr kremówki 30%
Pół literatki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Pół literatki wrzątku

Polewa:
Tabliczka mlecznej czekolady Goplana
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
¼ kostki margaryny 
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Po ostudzeniu przeciąć na pół.
1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).

Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Schłodzić w lodówce.

Polewa:
Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Przed podaniem, kawałki ciastka udekorować bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz