niedziela, 18 września 2016

Kruche babeczki / mini tarty z truskawkami



Składniki:
Około 20-stu babeczek
Przygotowanie:

Ciasto:
250g mąki
150g kostki margaryny
(Palma/Kasia lub masła)
½  szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%

Krem:
250 ml mleka
0,5 paczki budyniu śmietankowego
1,5  łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
125 dag masła lub
margaryny (temp. pokojowa)

Dodatkowo:
Truskawki
Galaretka truskawkowa
1 szkl wrzątku


Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek, dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Babeczki napełnić kremem.

Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do stężenia. Na kremie poukładać truskawki i zalać ostrożnie stężoną galaretką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz