poniedziałek, 12 września 2016

Jabłecznik miętowy



Składniki:
Forma: 25x40cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
3 opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
3 duże jabłka
1 l soku jabłkowo-miętowego
3 budynie waniliowe

Bita śmietana:
0,5 litra kremówki 36%
2 czubate łyżeczki żelatyny
¼ literatki wrzątku
1-2 łyżki cukru pudru

Polewa:
kilka listków mięty
czekolada
odrobina wody

Opcjonalnie:
wafelki

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.  Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w drobną kostkę. Udusić w mikrofali. Ugotować budyń na soku jabłkowo-miętowym. Uprażone jabłka połączyć z budyniem i wylać na biszkopt.

Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.

Polewa:
Miętę drobniutko pokroić. Zalać odrobiną wrzątku i pozostawić na trochę, aż nabierze aromatu. Miętę z wodą i czekoladą stopić w rondelku, cały czas mieszając. Polać kremówkę. Można również wierzch udekorować np. startymi wafelkami.

Ciasto schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz