Składniki:
Forma: 25x40cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka
cukru
3
opakowania budyniu czekoladowego
½ szkl
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Masa
jabłkowa:
3 duże
jabłka
1 l soku
jabłkowo-miętowego
3 budynie
waniliowe
Bita
śmietana:
0,5 litra
kremówki 36%
2 czubate
łyżeczki żelatyny
¼
literatki wrzątku
1-2 łyżki
cukru pudru
Polewa:
kilka
listków mięty
czekolada
odrobina
wody
Opcjonalnie:
wafelki
|
Biszkopt:
Całe jajka
połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z
proszkiem i budyniem i chwilę mieszać.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego
patyczka.
Masa
jabłkowa:
Jabłka
pokroić w drobną kostkę. Udusić w mikrofali. Ugotować budyń na soku
jabłkowo-miętowym. Uprażone jabłka połączyć z budyniem i wylać na biszkopt.
Bita
śmietana:
Żelatynę
zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na
wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.
Polewa:
Miętę
drobniutko pokroić. Zalać odrobiną wrzątku i pozostawić na trochę, aż
nabierze aromatu. Miętę z wodą i czekoladą stopić w rondelku, cały czas
mieszając. Polać kremówkę. Można również wierzch udekorować np. startymi
wafelkami.
Ciasto
schłodzić w lodówce.
|
poniedziałek, 12 września 2016
Jabłecznik miętowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz