niedziela, 11 września 2016

Kawka



Składniki:
Forma: 35cm x 25cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru 
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy naturalnej (lub rozpuszczalnej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 szkl mleka
1 szkl cukru
cukier waniliowy
8 łyżek kawy cappuccino (czekoladowe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
250g margaryny Kasia lub Palma

Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy

Opcjonalnie:    
Borówki, winogrono
Kawa, kakao, czekolada

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia – wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 1600 ok. 20 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę, jedną część posmarować dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu.

Krem:
Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąki i roztrzepane żółtka. Ugotować budyń. Wystudzić.

Margarynę utrzeć, dodać porcjami budyń i ucierać. Do masy wsypać cappuccino i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.

Wierzch można dowolnie udekorować: np. posypać kawą lub kakao, startą czekoladą lub poukładać owoce itp.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz