Składniki:
Forma: 35cm x 25cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy naturalnej (lub rozpuszczalnej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 szkl mleka
1 szkl cukru
cukier waniliowy
8 łyżek kawy cappuccino (czekoladowe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
250g margaryny Kasia lub Palma
Dodatkowo:
Dżem porzeczkowy
Opcjonalnie:
Borówki, winogrono
Kawa, kakao, czekolada
|
Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia –
wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec w 1600 ok. 20 minut (termoobieg) do suchego
patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę, jedną część posmarować
dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu.
Krem:
Prawie całą ilość
mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąki i roztrzepane
żółtka. Ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć,
dodać porcjami budyń i ucierać. Do masy wsypać cappuccino i wymieszać. Masę
wyłożyć na biszkopt.
Wierzch można
dowolnie udekorować: np. posypać kawą lub kakao, startą czekoladą lub
poukładać owoce itp.
|
niedziela, 11 września 2016
Kawka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz