piątek, 25 sierpnia 2017

Babka z malinkami


Składniki na 3 babki:
Forma: keksówki
Przygotowanie:
Babki:
9 jajek
1 ½  szkl cukru
1 ½  opakowania cukru waniliowego
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400ml oleju
3 łyżki wody
3 łyżki octu
Dodatkowo:
malinki

Wykonanie:
Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do form wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą do 1/4 wysokości. Poukładać malinki. Przykryć resztą ciasta. Piec w temp 1600 około 50 minut (termooobieg).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz