niedziela, 25 października 2015

Palma


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm
Przygotowanie:


Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
cukier waniliowy

Bita śmietana: 
0,5 litra kremówki 30%
1/4 literatki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 literatki wrzątku

Galaretka:
3 galaretki agrestowe
4 szkl wrzątku

Dodatkowo:
6 bananów
troszkę cytryny


Galaretka:
Przygotować galaretkę.

Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Jak galaretka będzie tężała, banany pokroić wzdłuż na 3 części, poukładać obok siebie na cieście i skropić je cytryną. Zalać stężoną galaretką i schować do lodówki. Przygotować kremówkę.

Bita śmietana
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na galaretkę.

Na wierzch zetrzeć wafelek i czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Uwaga! Do ciasta Palma wystarczy połowa biszkoptu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz