sobota, 3 października 2015

Mini serniczki kokosowe




Składniki na 12 sztuk:
Sposób wykonania:

 Na spody:
120g kakaowych herbatników
40g miękkiego masła
1 łyżka miodu

Na masę serową:
400g zmielonego sera
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 białko
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:
dżem (np. truskawkowy, wiśniowy, porzeczkowy)
owoce do dekoracji



Spody: 
pokruszyć herbatniki dokładnie wymieszać je z masłem i miodem (najlepiej wyrobić masę rękami). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (papierowymi lub silikonowymi), do każdej papilotki nakładamy 1,5 łyżeczki masy, ugniatamy łyżeczką. Spody podpiekamy około 5 minut w 175 stopniach z termoobiegiem.

Masa serowa: 
wszystkie składniki (oprócz wiórek) miksujemy na gładką masę, na końcu dodajemy kokos i lekko mieszamy. Masą napełniamy foremki, pieczemy około 30 minut w 120 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Serniczki dekorujemy dżemem, owocami, można dodatkowo obsypać je wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz