wtorek, 13 października 2015

Usta Adama



Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Składniki na ciasto:
250g margaryny
½ szklanki cukru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
6 jajek
1 ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1 1/3 szklanki mleka
250g masła lub margaryny Kasia
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 paczki cukru wanil. (2x 16g)
4 łyżki cukru

Składniki na polewę:
1,5 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
25g margaryny

Dodatkowo:
Biszkopty okrągłe (około 44 sztuk)
Słoik powideł śliwkowych
Wiśnie lub inne owoce do dekoracji

Biszkopty: 
Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone biszkopty.

Wykonanie ciasta:
Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić, chwilkę podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie przemieścić biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 160 stopni (termoobieg). Wystudzić. 

Wykonanie kremu:
w garnuszku żółtka rozetrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.

Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia. 

Wykonanie polewy:
Składniki na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Owoce ułożyć na kremie. Polać polewą





Inspiracja ze strony: http://katerina2804.blogspot.com/2014/04/usta-adama-z-owocami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz