wtorek, 27 października 2015

Brzoskwiniowiec z kremem


Składniki:
Forma: 25x35cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 szkl mąki tortowej
16g proszku do pieczenia
(2 ½  czubatej łyżeczki)

Galaretka:
2  galaretki brzoskwiniowe
3,5 szkl wrzątku

Krem:
2 budynie śmietankowe
Sok z brzoskwiń + woda 
(tak, żeby było razem 0,5 litra)
Margaryna Kasia lub masło 200g
Cukier do smaku
(krem można zrobić z połowy porcji)

Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
dżem porzeczkowy

Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach.  Ciasto wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.

Galaretka:
Przygotować galaretki.
 
Krem:
Ugotować budyń i schłodzić. Masło/margarynę zmiksować na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu i zmiksować.

Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy.
(Drugi płat biszkoptu wykorzystać do innego ciasta).
Biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć krem. Poukładać brzoskwinie. Zalać stężoną galaretką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz